Afslankbuddy

Foto

Vorige week konden jullie mijn introductie lezen en een heerlijk recept voor pindakaas- havermout koekjes. Vandaag vertel ik jullie meer over hoe ik mijn zoontje een gezonde basis mee naar school geef.

In een wereld van koekjes en voorverpakte producten die speciaal worden aangeprijst om mee naar school te geven is soms het einde zoek. Want je denkt als ouder dat je daar goed aan doet maar wat je misschien niet weet is dat er in al het voorverpakte eten een hele hoop onnodig toegevoegde suiker zit.

Je kindje krijgt dus een hoop onnodige extra suikers binnen. En dit zijn vaak snelle suikers waardoor je kind even alert en scherp is maar daarna een dip krijgt. En juist op school is het belangrijk dat ze goede brandstof krijgen zodat ze de hele dag goed kunnen leren en spelen.

Gezond naar school

Een paar weken voordat mijn zoontje naar de basisschool ging kwam ik in aanraking met de wereld van Bento lunches. Oorspronkelijk komt deze vorm van lunch aanbieden overwaaien uit Japan. Voornamelijk de moeders maken het daar voor hun kinderen en hun man. Een lunch die er aantrekkelijk uitziet en gezond in balans is.

De mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik zelf erg creatief ben aangelegd en ik zag mijzelf wel twee keer in de week zo’n mooie trommel maken voor mijn zoontje. Je kan er alle kanten mee op zelfs als je niet creatief bent. Het gaat namelijk vooral om de mooie opmaak in de trommel.

Twee keer in de week werd al vanaf dag een iedere dag. Ik had zoveel leuke ideeën die ik wilde toepassen. En de reactie van mijn zoontje op zijn mooie trommels maakt het dat ik er erg veel voldoening uit haal. Ik ben per trommel ongeveer een kwartiertje bezig en dat is inclusief het schillen van fruit/ groente.

​ Ik maak de trommel de avond van tevoren klaar want als ik dit smorgens zou doen met een slaperig hoofd zou het niks worden en zou ik ook snel naar iets makkelijks neigen.

Je kan ook zoveel leuke accessoires ervoor bestellen dus al gauw had ik voor een realtief klein bedrag allemaal leuke prikkers en uitstekers in huis die ik gebruik om de pauzetrommel er extra feestelijk uit te laten zien. Je kan al in veel budget winkels leuke spulletjes vinden om je kind zijn lunch Bento te maken.

De basis die ik voor mijn zoontje aanbied bestaat voornamelijk uit fruit en groente. Daarnaast bak ik soms gezonde koekjes die het meekrijgt aangevuld met fruit. Op woensdag geef ik iets van brood mee aangevuld met fruit of rauwkost. Ook zit er vaak een ei of iets wat over was van het avondeten in zijn trommel. Mijn zoontje blijft tussen de middag over en krijgt daar een gezonde lunch van de tussen schoolse opvang aangeboden dus ik hoef alleen maar een 10-uurtje te maken voor mijn zoontje.

Wat kun je nou zoal meegeven?

  • Alle soorten fruit
  • Rauwkost (wortel, paprika, komkommer, bleekselderij, tomaatjes, mais enz.)
  • Gekookte afgekoelde groente (brocolli, bloemkool, boontjes enz.)
  • Ei (gekookt, gestoomd, gepocheerd)
  • Wrapjes gevuld met gezond beleg
  • Ongezoute nootjes
  • Gezonde pannenkoekjes, bijvoorbeeld bananen pannenkoekjes
  • Kindersushi

Foto

Foto

Grijs zeezout.

Kook jij er al mee???

Wist je dat in het witte keukenzout wat we kennen uit de winkel helemaal niks meer zit qua mineralen dan toen ze het zout uit de zee haalde? Ik niet. Ik kookte wel altijd al met wat duurder wit zout. Het voor ons bekende grove zeezout en dacht dat ik hier redelijk goed aan deed. Tot ik me ging verdiepen in het beruchte zout en erachter kwam dat het zout hoe het in zijn oorspronkelijkheid uit de zee komt maar liefst  84 verschillende mineralen bevat.

​Weet je wat er overblijft als het tafelzout is? Het mooie witte zout… maar liefst één mineraal en gelijk ook de slechtste van allemaal ongeveer. Natriumchloride of ook wel afgekort naar natrium. Best vervelend want daar krijg je een hoge bloeddruk van als je er teveel van neemt  en dat willen we natuurlijk niet. Maar dat grijze zout ziet er natuurlijk niet aantrekkelijk uit en daarom raffineren ze al het nuttige eruit totdat je een mooi aantrekkelijk wit zout overhebt.

Maar hoe zit dat dan met dat grijze zout waar je het over had? Grijs zeezout is onbewerkt zout. Het wordt ook wel sel gris genoemd of Keltisch zeezout. Het is grijs van kleur en het voelt nattig aan. Je koopt het ongeveer in een zak van een kilo. Nou daar doe je wel even mee hoor. Het is alleen even zoeken waar je het moet kopen. Je kan al slagen bij een natuurwinkel of je besteld het via internet.

Wat ik van tevoren niet wist toen ik het kocht dat al een klein beetje van dat zout een smaak explosie is. Het smaakt een stuk meer naar de zee dan dat je gewend bent van zout. Door de intensere smaak heb je ook veel minder ervan nodig. En weet je wat de geweldigste bijkomstigheid van dit zout aan je dieet toe te voegen in plaats van het witte zout? Alle mineralen zitten er nog in. Een win win situatie dus.