Comfort food: Boeuf bourguignon, mee in de lunchtrommel

Boeuf bourguignon

De man waar ik al bijna 15 jaar gelukkig mee ben heeft een Franse moeder! Daar komen echt de meest lekkere recepten vandaan. Echt comfort food, eten waar je blij van wordt en het gevoel hebt van binnen te worden geknuffeld. Ja ik ben verliefd op deze recepten en heb ze al zo vaak gemaakt. Iedere keer als mijn huis zich vult met deze geuren wordt ik blij. En je ruikt ze lang! Dit gerecht staat namelijk minimaal 4 uur te stoven. Ik maakte vandaag de Franse klassieker boeuf bourguignon. 

 

Zo ook vandaag maakte ik dit gerecht. Je bent er even mee bezig maar dan heb je ook wat hoor!

Recept

Wat heb je nodig:

Voor 4 personen als hoofdgerecht. Reserveer in totaal 5 uur, waarvan 1 uur voorbereiding en 4 uur stoven. De laatste 30 min van het stoven maak je het gerecht af met de winterpeen en rijst.

  • Runderriblappen, ik gebruik 1kilo
  • Franse rode wijn
  • Rode ui, ik gebruik er 2
  • Runderbouillon 100ml
  • Knoflook, ik gebruik 4 grote tenen
  • Champignons
  • Bloem
  • Spekjes
  • Laurierblad 2x
  • Kruidnagel 3x
  • Winterpeen
  • Rijst
  • Pan met een dikke bodem
  • Boter om in te bakken

Hoe ga je te werk:

  1. Bestuif de riblappen met bloem en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze in de bakboter kort en heet aan zodat er een bruine korst ontstaat. Haal je vlees uit de pan en leg apart op een bord.
  2. Draai het vuur zacht en bak nu de ui, knoflook, spekjes en champignons bruin.
  3. Voeg 3/4 van de fles rode wijn toe en een halve pot runderbouillon. Wacht tot dit een warme temperatuur heeft zodat je vlees niet schrikt als je het erbij doet. Let op je temperatuur/vuur staat nog steeds laag aan. Met dit gerecht draait alles om geduld.
  4. Doe je vlees terug in de pan en zorg dat het lekker onder staat. Roer alles even lekker goed door zodat de smaken zich goed vermengen.
  5. Doe je kruidnagel en laurier blaadjes erbij.
  6. Zet je pan met deksel erop in de oven op 110 graden voor de komende 4 uur. Elk uur even doorroeren en eventueel het laatste beetje wijn toevoegen als je wilt dat de saus dun blijft. Wij houden van een mooie dikke saus dus ik  doe dit niet.
  7. Als je gerecht nog 30 minuten te gaan hebt bak je de winterpeen in schijfjes in een beetje boter gaar en maak je de rijst zoals voorgeschreven. Ik kook die van mij het liefste in de rijstkoker.
  8. Na 5 uur voorbereiden en stoven mag je eindelijk aanvallen!!! Ik beloof je dat het gerecht het helemaal waard is!
Boeuf bourguignon mee in de boho-tiffin 

Omdat wij maar met zijn drietjes eten hou ik een goede portie over. Deze keer zelfs twee. Ik heb er een ingevroren om later van te genieten en een portie in mijn lunchtrommel gedaan zodat ik morgen een hele fijne pauze heb op het werk. Wie kan die knuffel van binnenuit nu niet gebruiken als je aan het werk bent. Mijn mooie lunchtrommel leent zich hier perfect voor omdat hij twee lagen heeft. Zo komt de natte boeuf bourguignon niet bij de droge rijst en peentjes tot het moment dat ik dat wil. 

Volg en like me op:
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://www.happylunchboxes.nl/recepten/boeuf-bourguignon-lunchtrommel/
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge