Receptendag, Smoorkipjes

Marineren, marineren en nog eens marineren

Bij deze smoorkipjes ben je wel een dagje bezig om ze echt heel lekker te krijgen. Ik vind het belangrijk om kippenvlees te nemen wat biologisch is en van vrije uitloop kippen. Ik leerde dit recept kennen via een Indonesische familie. De exacte ingrediënten lijst ken ik niet maar ik denk dat ik aardig in de buurt kom met mijn eigen variant van de smoorkipjes. Wij vinden het lekker om hier boontjes en rijst bij te eten. Je kan natuurlijk alle kanten op die je zelf wilt met de bijgerechten.

Je start het maken met de kipjes in een zakje vol marinade te doen.

Dit heb je nodig voor de marinade; 250ml ketjap manis en 10 knoflookteentjes

Je hakt de knoflookteentjes fijn in kleine schijfjes. Ik hoor je denken 10 knoflooktenen!! maar ik verzeker je dat dit echt een super lekkere smaak afgeeft. Je marineert de kip het liefste 24 uur. Ik stop de kippenpoten en kippendijen in een afsluitbaar boterhamzakje, zo komt de marinade overal waar het wezen moet. Dan laat ik het 24 uur in de koelkast liggen en meng het zakje af en toe even zodat de marinade weer even overal komt.

Na 24 uur ga je lekker vroeg beginnen met deze kipjes op te zetten want ze moeten 2,5 uur smoren in de pan.

Bij smoren worden ingrediënten eerst even  kort gebakken in weinig margarine en daarna met weinig vocht en een gesloten pan gaar gemaakt. Het vocht kan worden toegevoegd, maar ook uit de ingrediënten zelf komen, zoals bijvoorbeeld groente


 Wat heb je nodig voor het smoren van de kipjes;
  • 7 tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 witte uien
  • Bakboter
  • 1/4 bolletjes nootmuskaat geraspt
Hoe ga je te werk;
  1. Snijd de uien en de tomaten in blokjes
  2. Bak de uien lichtjes bruin
  3. Zet de kipjes even licht aan zodat ze een klein beetje bruin worden Probeer nog niet alle marinade mee te gieten in de pan.
  4. Rasp de nootmuskaat over de kip heen
  5. Bak de tomaten even kort mee
  6. Voeg nu de marinade, kruidnagels en laurierblaadjes toe in de pan en zet je pan nu op laag vuur. Het vocht in de pan mag niet gaan koken
  7. Smoor nu je kipjes in 2,5 uur gaar dat het vlees zo van de botjes afglijd
  8. Serveer de kipjes met het vocht bij je favoriete bijgerechten
  9. Geniet ervan en eet smakelijk.

Neem wat over is van dit gerecht eens lekker mee in de lunchbox naar het werk! Je zal iedereen jaloers maken. Ik haalde het vlees van de botjes af en verwerkte het vlees in een heerlijke salade. 

Ga jij deze heerlijke smoorkipjes een keertje proberen te maken? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!! 

Volg en like me op:
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.happylunchboxes.nl/recepten/receptendag-4-smoorkipjes/
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge